Eldőlt a nagy hazai fesztiválok sorsa: idén se Volt, se Sound, de Sziget nem lesz – de van jó hír is!

A kormány mai döntése szerint 27 év óta először telik el úgy nyár, hogy nem lesz Sziget Fesztivál, mint ahogy a Sziget Szervezőiroda nagy hazai fesztiváljai, a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound is elmaradnak.

„A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője – ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált.” 

A főszervező szerint most mindenek előtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot. „Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe” – mondta Kádár, aki hozzátette, hogy bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.

„Számunkra most az az elsődleges szempont, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Elképzelhetetlen a gondolat is, hogy 27 év kitartó és szeretett munkája, az eredményeink és nem utolsó sorban a több millió eddigi látogatónk fesztiválélményének lehetősége egyik pillanatról a másikra lenullázódjon. Egyelőre tehát türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy az sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék”– tette hozzá Kádár. 
    

A Sziget Sajtóiroda bejelentése után azonban megjelent a Strand fesztivál közleménye, melyben a szervezők arról tájékoztatják a közönséget, hogy ők még nem mondták le az idei eseményt, sőt minden erejükkel azon lesznek, hogy erre ne is kerüljön sor.

“LESZ STRAND! Kedves vendégeink!
A kormány határozata alapján az augusztus 15. előtti időszakra tervezett, 500 főnél nagyobb rendezvények sajnos az egész országban elmaradnak. Fesztiválszervező kollégáinknak-barátainknak nagyon sok erőt kívánunk e nehéz helyzet megoldásához! Hiányozni fogtok nekünk az idei nyáron! Sokan kérdezitek tőlünk, hogy mi lesz velünk. A STRAND szervezőiként folyamatosan azon dolgozunk, hogy 2020. augusztus 18-án megnyissuk a kapukat és Zamárdi szabadstrandján újra találkozhassunk.
Szeretettel gondolunk rátok! A STRAND fesztivál szervezői
” – írják bejegyzésükben a szervezők.

Zenei hírek